Mer än 460 journalister, fotografer och journalistik lärare har påbörjat kampanjen Journalistiken är inget brott , Nej till ‘Munkavle Lag ’! Journalister från mer än 90 medier har enats för att protestera emot de 18 månader fängelse som yrkas mot en journalist från det digitala media Topatu.info. Journalisten Iraitz Salegi anklagas för terrorism upplyftning efter att ha gjort sitt arbete, där hon informerade om en politisk handling.

I undertecknarnas åsikt appliceras i det här fallet den straffande och repressiva logiken som kommer ifrån den så kallade Munkavle Lagen, trots att den spanska regeringen inte har godkänt den ännu.

Vad har hänt?

Mellan den 29 mars och den 1 april 2013 höll Iraitz Salegi på att informera om festivalen Gazte Danbada, organiserad i orten Orduña för att fira skapelsen av Ernai, det baskiska vänsterförbundet för självständigheten. Precis som flera andra journalister från andra medier som kom till Orduña, dedikerade Salegi tiden till att berätta vad som hände där. Hon registrerade och sände inspelningar till media hon arbetar för: Topatu.info.

I augusti 2014, en dag innan hon fyllde 24 år, blev hon anklagad för terrorism upplyftning av den spanska nationella domstolen (Audiencia Nacional Española – domstol specifikt skapad för terrorism fall) för att ha publicerat inspelningarna från den offentliga handlingen där Ernai meddlemmarna hade antagligen begått ett terrorism upplyftning brott. Mer än 7000 människor deltog i den öppna och offentliga politiska handlingen. Den 28 och 29 maj i år kommer rättegången att genomföras, där Iraitz kommer att kunna straffas med 18 månader fängelse.

Även om talrik media informerade om den här politiska handlingen, har Topatu.info varit det enda som har blivit anklagad av den spanska domstolen. “Vi förstår inte hur en journalist kan anklagas för att helt enkelt ha gjort sitt jobb”, säger undertecknare av manifestet “Journalisitken är inget brott”. “Bland många andra aspekter handlar det journalistiska arbetet om att informera om relevanta politiska akten. Oavsett vilket är innehållet av uttalanden, politiska handlingar, demonstrationer eller offentliga händelser av vilket slag som helst, kan det informativa arbetet av en journalist aldrig vara brott. Man får inte straffa budbäraren”.

De tycker att Topatu.info fall kan vara ett försök för att förhindra det journalistiska arbetet i framtiden. “Vi vägrar berätta hur i Lagens namn förvanskar de informations frihet. Vi vill inte ge den nyheten. Vi journalister vill vara ett verktyg till för att hitta lösningar till samhällets problem. Ett av de huvudsakliga garantierna till demokratin är journalistiken, men om den inte är fri, kommer det att varken finnas journalistik eller demokrati”.

Vilka ändringar innebär ‘Munkavle Lag’?

Det kommer att straffas med upp till 30 tusen euro till de som förhindrar avhysningar, demonstrerar framför det spanska parlamentet eller spelar in och publicerar bilder av polisens våld. Straffningen blir av 600 tusen euro till de som organiserar demonstrationer som ilegaliserades eller framför offentliga byggnader. Dessa är endast några av åtgärden som föreslås av Munkavle Lagen.

I februari bad FNs organisation den spanska regeringen att ta bort förändringarna i brottsbalken och Munkavle Lagen. “Att demonstrera på ett fredligt sätt och att uttrycka åsikter kollektivt är rättigheter som är del av ett fritt och demokratiskt samhälle”, förklarade de. Även om hela oppositionen i spanska parlamentet och alla sociala föreningar ställer sig emot dessa åtgärder, spanska Partido Popular (partiet som sitter i regeringen) har inte backat i dem.